newsletter link
mondo arc
MONDO ARC

Shandong Radio & TV Center, Jinan, Shandong Province, China

Issue 54 Apr/May 2010 : Architectural : Media

Lighting Design: BEIJING UNITED ARTISTS LIGHTING DESIGN CO. LTD Architects: CHINA ARCHITECTURAL DESIGN & RESEARCH GROUP


Completed last year in the run up to China’s National Games, the Shandong Radio & Television Center has become a landmark structure in the provincial capital of Jinan.

The centre comprises two buildings sitting either side of Qingnian East Street at its junction with Jing-shi Street. The taller operations tower on the west side is linked by an LED studded, underground walkway to the commercial media building to the east – a total combined floor space of around 100,000 m2.

Architect Cui Kai of China Architectural Design & Research Group wanted to represent the building’s function as a media centre, but also weave in local cultural and environmental references. A locally produced, light yellow stone was used as the main building material both inside and out, linking the internal and external spaces of the centre, as well as tying the building in with the wider region. The use of stone and glass in the lobby are also intended as a link to mountains and water - a nod to the centre’s location between Daming Lake and Qianfushan Mountain, two of Jinan’s natural landmarks.

In keeping with this theme of linking the centre with its surroundings, the design aimed to project a sense of accessibility and transparency. The flow of light into and out of the building was a key factor in helping to achieve this, ensuring not just the user-friendliness of the internal spaces, but also exuding an inviting air on the human scale and a confidence at the wider street level.

Lighting engineers Beijing SIGN Electrical Engineering Co Ltd were brought on to the project at the early conceptual design stage.  Working with Cui Kai and lighting designer Wang Dongning of Beijing United Artists Lighting Design Co. Ltd, they helped create an original lighting concept, carrying out a series of mock-up tests to check the suitability of each design element.

The West Building
For the operations building, the concept was considered from three different perspectives: a citywide view (how it would impact upon Jinan’s night environment); from street level (ensuring the building projected a confident, dynamic image as a new landmark); and from an individual human perspective.

From a city perspective, it was important that the building’s exterior scheme should not adversely affect the surrounding area. The centre backs on to Qianfushan Mountain, so illuminance at the top of the building had to be kept under 200 lux. The selection and positioning of luminaires was critical. Seven 400W ERCO Beamer floodlights were placed at the base of the tower. Their anti-spill design helps to ensure the scheme complies with recommendations set out by the International Dark Light Association and ensures the project does not negatively impact upon the night environment of the adjacent mountain.

Windows on the tower are set back from the façade creating horizontal striations up the side of the building. To emphasise this, fluorescent linear uplights were installed under window sills.

On the south facade of the tower, which looks out onto Jingshi Street, a glazed strip connects the glass box protruding from the top of the building down to the glass lobby at its base. The initials SDRTC (Shandong Radio and Television Center) run the height of this strip, formed by using two kinds of glass with differing reflection rates. At night these letters are outlined by Philips Color Kinetics LEDs, controlled by Color Kinetics’ own Light System Manager Tool. The LEDs are fitted along existing mullions so as not to restrict the view for those looking out. A micro-porous curtain, specified by the interior designer, was placed behind the glazed wall. Intended to block out 80% of the intense daylight entering the building on sunny days, it also reduces the spill from office lighting, minimising any impact it may have on the LED graphics.

For all of the entrances, it was important to convey a sense of openness, using light to draw visitors in and make them feel welcome as they approach the building. By matching illuminance on the entrance area walls with that found inside, the divide between internal and external space is blurred. To create the impression of light spilling from inside, 3000K light from ERCO Tesis fixtures was directed at the underside of the canopy at the main entrance or up at the ‘stone box’ overhangs above some of the other entranceways. These ground-recessed luminaires have a 40-degree cut-off angle, minimising glare. The light reflecting off the yellow stonework softens the space making it seem slim and graceful.

The shorter base part of the West Building is floodlit on two levels. The upper section is illuminated by Vas fluorescent linear uplights while the lower section is lit by iGuzzini Maxiwoody fixtures, pole-mounted at a height of four metres and fitted with an anti-glare screen, greatly decreasing light pollution and ensuring visual comfort.

The East Building
Over the road, the east building’s scheme focused on balancing the glow from inside against the use of façade lighting. The team avoided direct lighting on the prominent glass section of the building frontage, instead illuminating the light yellow stone and low reflection metal grill work covering the rest of the building. By doing so, these different textures are picked up in the highly reflective glass surface.

With much of the scheme viewed at close quarters, it was important that the external space was comfortable to look at. Floodlights with super spot beam angles and elliptical lenses are used and 3000K metal halide lamps bring out the soft warm colour of the stone. All luminaires are positioned above 4m in order to decrease the glare on the square at the front of the building.

The western façade, looking onto Qingniandonglu Street, features another ‘glass box’ - this time housing the visitor elevator - protruding over the top of the building. High power linear LED luminaires are used inside to create a lantern effect.

On the southern and northern side of the building, the underside of the cantilevered structure is highlighted to provide indirect light for those below.

Interior Public Spaces
Wang Dongning worked with the architect from the outset to ensure interior illumination was a central consideration when developing the structural design. Both daylight and light from exterior/façade fixtures were factored in, as was the effect any interior scheme would have on the exterior look of the building.

One of the main challenges for the Wang Dongning was convincing the client that ‘good lighting’ did not necessary rely on physical factors like lux levels, but rather on psychological and physiological factors.
As already detailed, great effort went in to harmonising lighting on both sides of the entranceways to gently bring people in to the centre. This textured scheme continues inside the main public spaces.

A large illuminated ceiling running the length of the west building’s main lobby provides a comfortable level of basic lighting for the space. Designed to look like a long calligraphy covered scroll, the illuminated ceiling is backlit by T5s. The team had concerns that an illuminated ceiling of this side could pose problems with overexposure. By effective luminaire selection and layout, however, the illuminance at floor level was kept under 30 lux.

Accent lighting comes from 150W ERCO Stella spotlights track mounted up in the main ceiling space, with Reggiani spots and ENDO downlighting at lower levels helping to create a cosy intimacy to the hall. An essential element of the design ethos throughout this project.
www.bjsign.com

Project Details
Shandong Radio & TV Center, Jinan, Shandong Province, China
Client: Radio Film and TV Administration of Shandong Province
Architect: Cui Kai, China Architectural Design & Research Group
Interior Designer: Interior Design Institute of China Architectural Design & Research Group
Landscape Designer: Environmental Art Design Institute of China Architectural Design & Research Group
Lighting Designer: Wang Dongning, Beijing United Artists Lighting Design Co. Ltd.
Lighting Engineering Co.: Beijing SIGN Electrical Engineering Co. Ltd.

Lighting Suppliers
Color Kinetics: custom-made LED logo wall
ERCO: entrance floodlights, track-monted HIT spotlights
IGuzzini: pole-mounted floodlights
Endo: internal downlights and wall washers
Reggiani: internal spotlights
Fagerhult: fourth floor ceiling light
Martin: moving floodlight
Vas: window sail linear floodlight
Imagey: elevator hall LED linear lights (east building)
Lutron: control system

 

The West building foyer. Track mounted ERCO Optec spotlights run down the sides of the main foyer in the west building and Endo wallwashers near the entrance add to the building's welcoming glow.


  • The entrance to the West building.


  • The West building with LED logo.


  • Exterior of West building.

Related Articles

SEARCH

Follow us on…

Follow Mondo Arc Magazine on Twitter Follow Mondo Arc Magazine on Facebook Follow Mondo Arc Magazine on Linked In





mondo arc india









darc awards DWLF IALD PLDC LRO